Balboaplein

Vasco Nu–ez de Balboa (1475-1517).
Ontdekte de Stille Oceaan. Balboa wou immers de beweringen der Indianen over het bestaan van 'een andere' zee nagaan. In 1513 stak hij de landengte van Darien, waar zich nu het kanaal van Panama bevindt, over, en ontdekte de Mare del Zur, die Magalhaen zeven jaar later 'Stille Oceaan' noemde. Balboa nam de oceaan in bezit in naam van de koning van Spanje en liet hierover een proces-verbaal opstellen, dat getekend werd door 67 getuigen, waaronder de latere veroveraar van Peru Francisco Pizarro (1475-1541).

Vroeger werd het Balboaplein ook wel het Rohdaplein genoemd naar de korfbalvereniging ROHDA (Recht Op Het Doel Af) die hier van 1929 tot 1962 zijn vaste stek had.Zicht op scholencomplex mei 1980.Zicht op scholencomplex oktober 2000.

Centraal op deze foto's drie gebouwen in het blok omgeven door de Marco Polostraat, Cabotstraat, Admiralengracht en Balboastraat. De drie gebouwen strekken zich elk uit van de Marco Polostraat naar de Admiralengracht.

In het meeste zuidelijkste gebouw (rechts) bevonden zich vroeger twee lagere scholen. In de westelijke helft (aan de Marco Polostraat) de Admiralengrachtschool en in de oostelijke helft (aan de Admiralengracht) de Cabotschool. Vreemd genoeg lagen de Admiralengrachtschool dus niet aan de Admiralengracht en de Cabotschool niet aan de Cabotstraat... Vroeger misschien wel... Later is de Admiralengrachtschool in de Cabotschool opgegaan. Tegenwoordig (2001) zit in het meeste zuidelijkste gebouw de Joop Westerweelschool

In het middelste gebouw (Marco Polostraat 178 en 180) bevonden zich vroeger op 180 een kleuterschool (De Kwikstaart?). Op 178 is er toegang tot een trap die leidt naar de ruimte boven de kleuterschool (vroeger een schaakclub?). Dit gebouw is wat terug gezet van de rooilijn en er is dan ook een "inhammetje" waar vroeger gevoetbald werd, meestal met een tennisbal...

Het noordelijkste gebouw (het meeste linkse dus) had twee ingangen aan de Balboastraat, één op de hoek met de Admiralengracht en één op de hoek met de Marco Polostraat, en vroeger was daar de 10e Montesorrischool gevestigd. Die bevindt zich nu in de Chasséstraat 59 waar vroeger een lagere school en een MULO (Mavo; de Nassauschool) gevestigd waren.

Voor de drie gebouwen een stenen muur. Die is later afgebroken daar er stukken vanaf vielen en een gevaar voor de mensen was.
Op de voorgrond een terrein omgeven door een hek. Rond 1945 stonden hier militaire voertuigen (er stond toen geen hek omheen). Het terrein op de foto is thans een speelterrein. Ook was er op het terrein een synagoge gevestigd.

(Foto's (1980 en 2000) & tekst ingezonden door: dhr. F. Woons, Williams Lake, BC in Canada)Balboaplein met keet, jaartal onbekend.Op het Balboaplein werd altijd gevoetbald.O.a. Frank Rijkaard, Ruud Gullit en Dries Boussata.Maar schaatsen kon er ook.Balboaplein met keet.Braakliggend terrein met keet.De Keet.In de keet.(vlak voor de sloop)In de keet.In de keet.In de keet.In de keet.In de keet.Jongerenwerker Siem-Kees Slegt bij de keet.Werkzaamheden.De stoeptegels worden gelegd.Spelende kinderen, jaren tachtig.Spelende kinderen, eind jaren tachtig.Straatbeeld, jaren tachtig.

        

© Historisch Archief De Baarsjes